Sonic Urbanism – Caroline Claus
Presentatie gevolgd door Q&A in de Spiegelzaal van De Markten
Voor de presentatie op 1/9 zal Caroline Claus in gesprek gaan met o.a. Yau Fan van Open Lab for Bio Acoustics https://www.facebook.com/Openlabforbioacoustics/
Wat is de positie en de rol van stedelijk geluid in lopende plannings- en ontwerpprocessen die vormgeven aan de herontwikkeling van oude industriële spoorwegterreinen tot parken? Hoe kunnen we vanuit een relationeel denken over stedelijk geluid als fysiek, evenals informatief affect via de ontwikkeling van een praktijk steunend op veldonderzoek en design experiment ingebed in transitorische processen, stedelijke klankvormen die het menselijk luisteren de-centreren en co-creatie uitlokken en/of articuleren?
Volgend op een presentatie over haar praktijkgericht onderzoek zal Caroline Claus met haar gasten en het publiek in dialoog gaan over de mogelijkheden van sonic urbanism als kritisch ruimtelijk praktijk bij de omvorming van oude industriële sites tot parkomgeving.
Deze ONTMOETING wordt ook vervolgd door een WANDELING met Caroline Claus (in 2 delen) op zondag 5 september om 11u Omgeving Tour & Taxis – Park L28 en om 13u30 Omgeving Weststation – Beekkant.
is een in Brussel gevestigde stedelijke (geluids)onderzoeker. Momenteel is ze doctoraatstudent aan het KU Leuven Departement Architectuur, onder begeleiding van de Brusselse Supervisors Prof. Burak Pak (KU Leuven) & Peter Cusack (UAL).
Caroline Claus heeft jarenlange ervaring in en interesse voor sociale participatie bij stedelijke ontwikkeling en stadsrenovatie in Brussel. In haar onderzoek exploreert ze hoe field recording, en sonic journalism deel kunnen worden van een sonische cartografie die als interface gebruikt kan worden voor interdisciplinaire samenwerking bij de planning en het ontwerp van stedelijke openbare ruimte.
Meer info over het doctoraatsproject van Caroline Claus:
THE VIBRATIONAL NEXUS OF A BRUSSELS RAILFIELD IN TRANSITION
A PhD project – Caroline Claus (KU Leuven) – Supervisors: Prof. Dr. Burak Pak (KU Leuven) en Peter Cusack (UAL)
Tot op heden heeft de Brussels Stedenbouw weinig aandacht voor de kwaliteit van de publieke sonische omgeving. In de context van de ontwikkeling van de openbare ruimte langs de spoorlijn L28 wordt stedelijk geluid dominant besproken met een negatieve connotatie. Vanuit het perspectief van de projectontwikkelaars en de overheid moet de gezondheid en de rust van de toekomstige openbare ruimte worden gewaarborgd. Conflicten over sociale geluidshinder worden op korte termijn preventief en repressief aangepakt, op straatniveau. Een verkenning van sonische conflicten vanuit het perspectief van betrokken jongeren en sociale professionals en geluidskunstenaars, opent echter het debat naar creatieve geluidsbenaderingen. Vanuit de ontologische wending in sound studies gaat het doctoraatsonderzoek in op de noodzaak van een (re)visie op de positie en de rol van geluid in het planningsonderzoek. Inzicht in een stedelijk gebied in transitie als een nexus van sonische en vibratiemogelijkheden, moedigt een herziening aan van de rol en de positie van klank en vibraties in het ontwerp van overgangsprocessen voor openbare spoorwegparken/-plaatsen langs de lijn L28, Brussel. Voortbouwend op het werk van avant-garde kunstenaars, stedelijke (geluids)onderzoekers en ontwerpers, snijdt het doctoraatsproject een ontwerp- en performatief perspectief op de auditieve en vibrerende interacties van het transformerende L28-spoorgebied, als een stap in de richting van een sonische urbanisme als kritische ruimtelijke praktijk.