Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Het label ~ 90 dB CONCERT ~ werd voorgesteld tijdens de 6e editie van de Week van de Klank. 90 decibels (A)/ 1 uur beantwoordt aan de geluidsnorm die geldt in het beroepsleven en op de arbeidsmarkt (+/- ISO-norm van toepassing in de EU). Bij dit volume is er geen gezondheidsrisico. Op deze geluidshoogte kan je (naar muziek, film… ) klank luisteren zonder enige oorbescherming zoals oordopjes én dit geluidsniveau is nog comfortabel ook. LABEL 90 dB wordt mede-gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest omdat het de toekomstige Brusselse wetgeving op dit gebied mee in de goede richting helpt stuwen. Brussel Leefmilieu ondersteunt dit proactieve initiatief, dat verder kijkt dan wat gangbaar is vandaag…

In 2016 werden diverse metingen en experimenten uitgevoerd in concert- en bioscoopzalen, tijdens openluchtconcerten …. De Week van de Klank werkte samen met geluidstechnici en regisseurs, met organisaties en structuren als de ULB, of ging te werk als geïnteresseerde toehoorders, met instemming van zalen en kunstenaars. De metingen leidden tot een radio-uitzending op de RTBF, ook uitgezonden door VivaCité, rond geluidsniveaus in bioscoopzalen.

In 2017 wordt het label ingevoerd in samenwerking met concertorganisatoren of rechtstreeks met de… muzikanten& kunstenaars ! Die kunnen dit label dan gebruiken bij de aankondiging van hun concert. Dankzij het ~ LABEL ~ 90 dB CONCERT ~ wordt het publiek onmiddellijk ingelicht over de gehoorgezondheid en het algemeen welzijn waarvan ze kunnen genieten tijdens dat optreden of concert.

Deze ervaring, een statistisch overzicht, de ontwerpovereenkomst, de vooruitzichten voor 2017, de gewoonten en technologische ontwikkelingen die het label en de wetgeving zullen teweegbrengen, worden aan het publiek meegedeeld tijdens een lezing in de Botanique. U kan die dag ook zelf real-time ervaring opdoen : we laten u muziek op verschillende geluidshoogten horen, op maandag 30 januari, dit is de dag rond gehoorgezondheid tijdens de Week van de Klank.

label90db.org