Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Gehoorgezondheid en amusement

Reservaties (klasgroepen of individuen) via:

reservations@lasemaineduson.be

+32 479 89 16 27

Sinds 1970 zijn de geluidstechnieken binnen de entertainmentindustrie meer dan exponentieel toegenomen, tot op het punt dat de blootstelling aan geluid op de huidige muziekfestivals sinds Woodstock met meer dan 40 dB is toegenomen. 

De opkomst en popularisering van verschillende geluidsdragers en de toegenomen blootstelling aan geluid hebben ervoor gezorgd dat gezondheidsspecialisten steeds vaker worden geconfronteerd met individuele gevallen van doofheid en slechthorendheid, die ook steeds vaker op vroege leeftijd voorkomen.

En toch is de geluidsoverlast door omgevingsgeluid in dezelfde periode ook op bepaalde vlakken aanzienlijk afgenomen. Om het hierover te hebben moeten wij eerst de kwetsbaarheid van ons gehoor begrijpen, en vervolgens de huidige geluidscontext in relatie tot deze kwetsbaarheid te bekijken.

°°°

Marie-Paule Thill is oorchirurg, KNO-arts en tot voor kort hoofd van de KNO-afdeling van het Universitair Ziekenhuis Sint-Pieter in Brussel.

Daniel Léon is sinds 1973 geluidsoperator op het gebied van entertainment en muziekopname en sinds 1981 professor aan INSAS.

Beiden zijn met eigen ogen getuige geweest van de catastrofale stijging van de geluidsniveaus in recreatiegebieden en van de ernstige gevolgen voor de gehoorgezondheid van onze medeburgers.