Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

(s)no(w)borders

(s)no(w)borders is een audiovisuele installatie gebaseerd op opnames verzameld tussen China en België, in 2006, rond het thema van sneeuw. ––––ter herinnering aan Huang Xiaopeng.

In de intimiteit van onze relatie met de wereld legt het geluid of beeld van “sneeuw” ook onvermijdelijk “iets anders” bloot. Geluiden en woorden vloeien samen in betekenissen, in een poëtische ruimte. Zoals de sneeuw die neerdwarrelt terwijl we slapen, en die ons weg voert van waar we kwamen, weg van waar we dachten dat we waren… Van sneeuw naar ballingschap, van het echte naar het kunstmatige. Door deze ruimtelijk-temporele ambiguïteit, bevraagt dit geluidswerk zowel de ‘exotisering’ van de werkelijkheid als onze valse westerse positie.

Aan de hand van schijnbaar eenvoudige vragen ontstaan diepgaandere reflecties rond een sneeuwvlok of het verdwijnen ervan. Wist sneeuw alle sporen en grenzen uit? Hoe leven we hiermee? En wat als er geen sneeuw meer is? Wat stellen we ons voor bij wat we niet kennen? Wat herinneren we ons over wat verdwijnt? 

[Realisatie: anne penders / aanvullende geluiden door éléonore de montesquiou (Estonië) en sophie bélair-clément (Canada) / productie-ondersteuning door rtbf-scam-promotion des lettres / in China: Vitamin Creative Space (Canton), Vis-à-vis Art Lab (Xiamen) / vertaalondersteuning door xiao xu, xian lei, huang xiaopeng, lu ming en katelijn verstraete / logistieke ondersteuning door l’image latente, (Bxl)].

°°°

Anne Penders is schrijfster, artieste en kunsthistorica. Ze werkt voornamelijk met tekst, beeld, geluid en archieven; ongeacht het medium noemt ze dit alles “schrijven”. Haar polymorfe werk is veelal poëtisch en politiek getint, en bevraagt de notie van “positie” in een verwarrende wereld.