Sinds 2011 stelt de Week van de Klank elk jaar een reeks evenementen voor die draaien rond klank en geluid, een “onzichtbaar” maar wezenlijk onderdeel van ons leven. Het doel is het publiek een betere kennis van geluid bij te brengen en alle betrokkenen in de maatschappij te doen inzien hoe belangrijk een geluidsomgeving is. De Week van de Klank wordt gedurende één week georganiseerd in Brussel, en de week daarop vindt ze plaats op verschillende locaties in Vlaanderen en Wallonië. Elk jaar vormt ze een belangrijk ontmoetingsmoment voor artiesten, onderzoekers en publiek van over het hele land alsook op internationaal niveau.
De activiteiten gaan van lezingen, workshops, concerten, performances, luistersessies, klankinstallaties, geluidswandelingen, tot filmvoorstellingen en richten zich tot een ruim publiek. Het participatieve aspect is een prioriteit en mikt op de deelname van zoveel mogelijk mensen. De toegang tot alle activiteiten is dan ook gratis.
Op verschillende bekende en minder gekende locaties, gaande van klassieke concertzalen en museumzalen tot literaire plekken of locaties voor experimentele geluidskunst, zowel in de privésfeer als in de openbare ruimte, worden tal van activiteiten georganiseerd, die per editie een nieuw thema elk op een eigen manier belichten en uitdiepen. Het publiek krijgt tijdens de activiteiten steeds de kans om met artiesten in gesprek te gaan, zelf deel te nemen aan interactieve installaties en performances, of via begeleide workshops en geluidswandelingen. Ook de allerkleinsten kunnen onder artistieke begeleiding kennismaken met diverse geluidspraktijken en zich op speelse manier creatief uitdrukken tijdens familiale workshops.
Alle evenementen van de Week van de Klank worden transversaal aangepakt, met een open, informatieve en didactische reflectie op vier gebieden: cultuur/klankcreaties, geluids- verspreiding, geluid in de leefomgeving, en gehoorgezondheid.
De Week van de Klank wil meer zijn dan een festival. Het is een maatschappelijk gebeuren dat verwondering, weerstand, hoop en verwachting op het gebied van geluid opwekt. Om een grotere impact te verwerven op het bewustzijn van de voor- en nadelen van geluiden in de omgeving, bestaat de taak van de Week van de Klank erin een ruim publiek in contact te brengen met het werk van geluidskunstenaars, -onderzoekers en –technici, stadsverantwoordelijken én met hoorspecialisten. Deze fundamentele en gedegen aanpak moet iedereen ertoe aanzetten zijn persoonlijke geluidsomgeving te verbeteren en veel kritischer te staan tegenover wat men hoort, zodat men er ook op een andere manier mee kan omgaan. Het is de bedoeling om ook niet-ingewijden te betrekken bij bepaalde kunstaspecten en klankproblemen (gehoorgezondheid, luisterkwaliteit,…) en met verschillende deelnemers na te denken over de geluidsomgeving in de brede betekenis van het woord, en in debat te treden over de kwaliteit ervan.
De Week van de Klank besteedt dus elk jaar aandacht aan maatschappelijke dimensies (lawaai op school, op het werk, in openbare ruimtes…), maar ook aan de geluidsomgeving in zijn culturele dimensies. Field recording bijvoorbeeld heeft zowel met de leefomgeving als met geluidskunst te maken; het ligt op de kruising van kunst en creatie, en een breder maatschappelijk bewustzijn. Mensen ontdekken een (stads)omgeving en de dagdagelijkse aanwezige geluiden, en verwerken die in een geluidscreatie die op haar beurt door anderen kan worden beluisterd. Elk jaar organiseert de Week van de Klank een wedstrijd voor de beste field recording, in Brussel of daarbuiten. Tijdens activiteiten toegespitst op het luisteren ontdekt het publiek tegelijk de openbare ruimte (een park, een groene wandeling, …) maar ook originele klankkunst (auteurs die speciaal voor de week van de klank een nieuwe tekst schrijven voor een specifieke plaats, getuigenissen of verhalen,…).
Vanaf de eerste editie steunt de Week van de Klank artistiek werk en geluidscreaties buiten de gekende circuits van festivals en concerten. Er is plaats voor experiment en “work in progress”, en er wordt meermaals “carte blanche” gegeven aan kunstenaars die een echte uitwisseling met het publiek bevorderen. Dwz, wij zorgen ervoor dat zij parallel aan hun werk, een workshop organiseren of hun creatieve werk en inspiratiebronnen bespreken en delen met het publiek. Het publiek ontmoet zo onder meer geluidsdeskundigen, muzikanten, en (geluids)artiesten die bereid zijn om in discussie te gaan met het publiek en te spreken over hun werk als bijvoorbeeld componist of geluidsingenieur. Daarnaast vinden veel ‘ontdekking-workshops’ plaats die verband houden met de stem, met muziekinstrumenten, geluidsopname, muziekcompositie en -opname (samenstelling van opgenomen geluiden – tablet)… voor een niet altijd ingewijd, maar wel breed publiek – een bijzondere manier om een divers publiek te betrekken binnen het domein van de geluidskunst.
De Week van de Klank vindt elk jaar plaats op een groot aantal verschillende locaties binnen en buiten Brussel, waardoor artiesten en onderzoekers een nieuw publiek kunnen bereiken. Onze partnerschappen met zowel de Franstalige als de Nederlandstalige scene en gemeenschap zorgen ervoor dat het publiek nieuwe culturele plekken kan ontdekken en ook kennismaakt met hun programmatie buiten De Week van de Klank. Sinds de eerste editie heeft De Week van de Klank samen met verschillende locaties en organisaties in heel België een stevig netwerk van onthalende partners opgebouwd, waaronder:
De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel / Academie van Anderlecht / Aifoon / L’Alba (Charleroi) / Bevolkingsdienst Anderlecht / Antenne Scheut / Antwerpen Centraal / L’Atelier de Création Sonore et Radiophonique (ACSR) / Les Ateliers Claus / Les Ateliers Mommen / Auditorium Abel Dubois (Bergen) / Autonomie / Axoso / La Bellone / Boer Maarten (Attenrode) / Bibliotheek Sint-Guido / Het Bos (Antwerpen) / BOTANIQUE / Le Bouffon du roi (Namen) / Bouvignes-sur-Meuse / BOZAR / Le Br@ss / Brucity (Administratief Centrum van de Stad Brussel) / Brussel Leefmilieu / Bruxelles nous appartient – Brussel Behoort Ons Toe / Station Brussel-West / Caravan Sérail / Cellule 133A / Centrissime (La Louvière) / CENTRALE / Cultureel Centrum van Vorst / Cultureel Centrum Jacques Franck / CCN – Les Abattoirs de Bomel (Namen) / Cultureel Centrum Riches Claires / Centre Pérou / Château Nour / Chez Lisa / Chez mon ex / CINEMATEK / Cinema Arenberg – Galeries / Cinema Nova / Cinema PALACE / Cinema Styx / Cinema Vendôme / Le Cirque Royal / Coin du Balai / Confluent des savoirs (Namen) / Le CRACC / Cultureghem Abattoirs / LE DELTA (Namen) / Eglise Saint-Loup (Namen) / Empreintes / Erasmushuis / L’Espace Bien-Être / L’Espace Carême / L’espace du Nord / Faculteit Architectuur La Cambre Horta (ULB) / FLAGEY / Flageyplein / La Fourmilière / FUCaM (Bergen) / La Galerie de l’ERG / Het Geluidshuis / Sint-Gorikshallen / Gotische Zaal van het Stadhuis van Brussel / Hors Format / l’IHECS / iMAL / L’INSAS-Audiovisuel / L’INSAS-Théâtre / Kunstencentrum l’ISELP / Kapel Romaanse Poort / Kiosk Koninklijk Park / Klankenbos (Neerpelt) / La Librairie Tropismes / Le Magic Mirrors / La Maison des Arts de Schaerbeek / Maison Poème / Het Gemeenschapscentrum Maritiem / GC De Markten / Le Micro Marché / Middelheimmuseum (Antwerpen) / MIVB Metrostations / Mixtape Factory / Monténégro Lab / De Munt / Muntpunt / Museum voor Schone Kunsten (Doornik) / MUSEF (Moeskroen) / Museum Arts et Marges / Bureau voor Toerisme (Morlanwelz) / Muziekinstrumentenmuseum / Overtoon / Parc Duden / Parc du Petit Sablon / La Patinoire / PILAR (VUB) / PointCulture Brussel / Le Pok / Projection Room / QUAI 22 (Namen) / Q-O2 / DE RINCK / Riolenmuseum / RITCS / Le Rockerill (Charleroi) / L’Espace Senghor / Servatiuskerk (Groot-Loon) / SIMA / La Station des rêveurs / Studio Dada / Studio l’Equipe / Studio Fly / Studio Joris Verdin (Kessel-Lo) / Le Studio Thor / La Tentation / Le Théâtre de Poche / Le Théâtre Varia / Tours & Taxis / Tuinwijken Le Logis en Floreal / L’uZinne / La Vallée / Werkplaats Walter / Yiap / Zinnema / Z33 (Hasselt)
Elk jaar organiseert de Week van de Klank een open oproep voor projecten rond het gekozen thema om het programma voor de komende editie te verrijken, alsook wedstrijden Field Recording en/of Soundtrack bij een stille film. Blijf hiervan op de hoogte via
onze website, Facebookpagina, Instagram of newsletter !
© Copyright – La Semaine du Son, 2023. Halolalune Production ASBL – Site web par Miko Digital